Boczniaki Po grecku, propozycja na święta i nie tylko !

Boczniaki po grecku to alternatywa dla ryby po grecku, którą nie ukrywam kochałam z całego serca. Właściwie dziwne, bo nigdy nie przepadałam za rybami ale to chyba kwestia całej otoczki niż samej rybki. Dzisiaj wybił 1 grudzień, więc przygotowania do świąt ruszają pełną parą. Ja wiem jedno, nie może zabraknąć czegoś po grecku, a dokładniej – boczniaków !

boczniaki po grecku

                                   GRUDNIOWE PODSUMOWANIA

Mimo wielu obaw udaje mi się działać na blogu, a co najważniejsze przepisy, które tutaj wrzucam nie idą w eter ! Faktycznie dostaję sygnały, że są one wykorzystywane. Bardzo mnie to cieszy i chcę iść z tematem dalej ! Od nowego roku chciałabym wprowadzić parę zmian 😎. Na pewno chcę wprowadzić rubryczkę z polecajkami gotowych produktów, bo sporo osób pyta, czego warto spróbować, a czego nie. Mam też nadzieję, że gastro będzie już otwarte i będzie można wyruszyć na podbój wegańskich knajp ! Pasowałoby też popracować mocniej nad stroną estetyczną bloga 😅😍🥰. Nadal nie jestem na etapie, że potrafię zrobić efekty, które siedzą mi w głowie, eh ! Najgorzej jest posiadać duszę artystyczną ale bez talentu 😂🤣. Czekam więc z niecierpliwością na koniec tego szalonego roku ! Oby kolejny był już „normalny” 🙏 !

Jeśli chodzi o grudzień na blogu to tutaj będą królowały raczej pozycje świąteczne i noworoczne. Postaram się jednak żeby były na tyle uniwersalne, żeby mogły zagościć więcej razy na stole niż tylko raz – na wigilijnym ! Dajmy na to takie boczniaki po grecku robię cały rok, niezależnie od okoliczności. Są po prostu pyszne i nie ma co się ograniczać 😁.

                                 BOCZNIAKI PO GRECKU – PRZEPIS

boczniaki po grecku

Z tego przepisu wyjdzie dokładnie tyle, co na półmisku u góry 😀 Można spokojnie podwoić porcję !

Potrzebujemy :

Tacka boczniaków, 2 marchewki, mały korzeń pietruszki, ćwiartka selera, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cebula, dwie łyżki octu, dwa listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku, olej.

Wykonanie :

  1. Marchew, pietruszkę i seler myjemy, następnie ścieramy na tarce (duże oczka).
  2. Warzywa dusimy pod przykryciem z listkiem laurowym i zielem angielskim, na małym ogniu. Możemy podlać odrobiną wody.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem octu (2 łyżki) – około 5 minut.
  4. Boczniaki delikatnie myjemy i kroimy tudzież rozdzielamy palcami na paseczki. Następnie smażymy grzyby na odrobinie oleju. Około 3 minuty z jednej i z drugiej strony. Na koniec smażenia solimy boczniaki.
  5. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy odcedzoną cebulkę, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  6. Na koniec dodajemy grzyby i mieszamy całość.
  7. Po minucie ściągamy z palnika iiii….. 
  8. Gotowe ! 🥰

boczniaki po grecku

Ja akurat nie miałam na stanie natki pietruszki ale polecam posypać na wierzch ! Troszkę zieleniny zawsze mile widziane ! 🌱

Mam nadzieję, że przepis się przyda ! Dajcie znać jak smakowało ! 😍

Pssssst… na święta weźcie też pod uwagę szarloteczkę http://to-fu.pl/weganska-tarta-z-jablkami-pyszna-idealnie-krucha/ ^^

3 thoughts on “Boczniaki Po grecku, propozycja na święta i nie tylko !”

  1. Pingback: Wegańska strucla makowa, pozycja obowiązkowa na święta ! - to.fu

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *