ciasteczka piernikowe, perfekcyjne na grudzień 🤶🎅

Ciasteczka piernikowe witają się z Wami w ten piękny grudniowy weekend. Cała radość w tworzeniu ciasteczek dla mnie to etap końcowy, czyli dekoracja ! Uwielbiam te wyobrażenia idealnie zdobionych ciastek i to rozczarowanie, że jednak nie do końca tak miało to wyglądać 🤣. W moim wydaniu te ciasteczka nie są do końca wegańskie, ponieważ zawierają miód. Ja ograniczyłam spożycie miodu ale nie wykluczyłam. Jeśli nie spożywasz miodu to spokojnie zastąp syropem z agawy lub klonowym i też będzie super.

Idealnym dodatkiem do ciasteczek jest książka ! Doczekałam się w końcu mojej „Idiotkowej” książki, którą zamówiłam w październiku. Z tego co zdążyłam przeczytać to było warto. Kocham podcasty Asi Okuniewskiej – szczególnie serię „Ja i moje przyjaciółki idiotki”, kto jeszcze nie zna to zdecydowanie polecam ! Podcasty te są dostępne chociażby na youtube. Jak zobaczyłam, że wyszła książka to od razu musiałam po nią sięgnąć ! To nawet nie książka, a idiotkowa księga ! Cieszę się, że doszła do mnie przed świętami, bo pasuje mi do klimatu 🎄. Kocyk + ciasteczka + książka = perfekcyjnie leniwy wieczór, a odrobina lenistwa jeszcze nikomu nie zaszkodziła ! Nikomu nie zaszkodziła, a niektórym nawet pomogła !

CIASTECZKA PIERNIKOWE – PRZEPIS 🤗

DO PRZYGOTOWANIA CIASTECZEK POTRZEBUJEMY :

  • 400 g mąki
  • 125 g margaryny roślinnej
  • około 3 łyżki miodu/ syropu z agawy
  • dwie czubate łyżeczki przyprawy do pierników
  • łyżeczka sodki
  • około 3 łyżki napoju roślinnego
  • można dodać łyżkę ciemnego kakao

WYKONANIE :

  1. Margarynę ucieramy ze słodziwem do powstania puszystej masy.
  2. Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy i dodajemy do margaryny.
  3. Dorzucamy resztę składników.
  4. Zagniatamy.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy na godzinkę do lodówki.
  6. Po upływie czasu, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  7. Wyciągamy pierwszą część ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na około pół centymetra.
  8. Przy pomocy foremek wycinamy ciasteczka (moje foremki zakupiłam w Pepco za grosze).
  9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze ciastka, pamiętając o odstępach.
  10. Pieczemy około 10-15 minut (zależy jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto).
  11. Tak samo postępujemy z drugą turą ciasta 🙂

* Jeśli ciasto po zagnieceniu nie będzie takie gładkie i będzie się rozwalać to dodaj odrobinę więcej napoju roślinnego.

Po przestygnięciu czeka nas najlepsza część tego przedsięwzięcia, czyli DEKORACJA 😍

ciasteczka piernikowe

Haha moja dekoracja jest dość prymitywna ale… trudno 🤣 Ciasteczka piernikowe są już gotowe !

Pozdrawiam serdecznie i przypominam także o :

Boczniaki po grecku 👉 http://to-fu.pl/boczniaki-po-grecku-propozycja-na-swieta-i-nie-tylko/

Wegańska strucla makowa 👉 http://to-fu.pl/weganska-strucla-makowa-pozycja-obowiazkowa-na-swieta/

M.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *