
CINNAMON ROLLS, CZYLI PO PROSTU BUŁECZKI CYNAMONOWE
Cinnamon Rolls to idealna propozycja do porannej czy też popołudniowej kawki. Są bardzo proste do wykonania chociaż jak to z ciastem drożdżowym trzeba trochę czasu. Czyli tak – wymagają czasu ale nie wymagają dużego nakładu energetycznego, bo naszej pracy jest akurat niewiele. Ciasto drożdżowe jest jak ja – lubi sobie odpocząć ! Prawdę mówiąc zawsze bałam się ciasta drożdżowego jak ognia ! 👀 Całkiem niedawno podjęłam próbę i od tamtej pory ubóstwiam !
Uwielbiam to, że do ciast drożdżowych tak naprawdę nie trzeba jajek więc nie trzeba nic kombinować w tym temacie. Swoją drogą ostatnio widziałam, że w Auchanie można kupić wegańskie jajka vEGGs ! Jest to proszek, który zalewa się wodą i podobno jest idealny do wszelkich wypieków. Jeszcze nie spróbowałam ale muszę je koniecznie upolować ! Jak to zobaczyłam to od razu pomyślałam „ale jajca!”. Wrzuciłam sobie screena na Instastory i zaczęły spływać komentarze. Niektóre pozytywne, niektóre śmieszkowe ale dużo na zasadzie „okeeej, wszystko rozumiem ale o co kaman z tymi jajkami, przecież kura nie cierpi jak znosi jajko”. Jako że już na wstępie pisania bloga zaznaczałam, że nie jestem żadnym ekspertem i nie zamierzam się mądrować to odsyłam do linka bloga fundacji Viva. Link tutaj https://blog.viva.org.pl/2015/06/15/4-powody-dla-ktorych-weganie-nie-jedza-jajek/ . Zachęcam do lektury, to tylko cztery powody ale do mnie bardzo mocno trafiają. Zachęcam więc do krótkiej lektury !
CZAS NA ….. PRZEPIS ! 🌱
Będziemy potrzebować następujących składników 😎 :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki mleka roślinnegi
- 2 łyżki margaryny roślinnej
+ na nadzienie : cynamon, cukier brązowy, około 3 lub 4 łyżki margaryny roślinnej
Jak już mamy wszystkie składniki to do dzieła ! 💪
- Robimy zaczyn. Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z ciepłą wodą oraz jedną łyżką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godzinki.
- W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki margaryny. (Rondelek możemy sobie zostawić, bo będziemy rozpuszczać jeszcze drugą część do nadzienia)
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki oraz nasz zaczyn. Wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy elastyczną masę, która nie klei się do rąk. (wszystkie składniki 1-6)
- Całość znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ale teraz na dłużej ! Nawet godzinkę !
- Roztapiamy 3-4 łyżki margaryny.
- Po upływie czasu ciasto wykładamy na stolnicę opruszoną mąką. Wałkujemy ciasto w prostokąt ale nie za cienko ! Prostokąt smarujemy roztopioną margaryną i posypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem. Robimy to „na oko” 😀
- Zawijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku naszego prostokąta.
- Roladę kroimy na plastry. Mają nam wyjść około 3 cm ślimaki. (Poniżej zdjęcie jak ma to wyglądać).
- Ślimaki przekładamy na blachę w około centymetrowych odstępach, w sposób pokazany poniżej.
- Znowu przykrywamy ściereczką i czekamy aż sobie jeszcze podrosną – 10 – 15 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pieczemy 15/20 minut. Należy kontrolować czas, nie za długo żeby się nie wysuszyły i nie za krótko żeby nie były surowe 😀
Powyżej pokazuję sposób krojenia i układania na blaszce, jeśli macie jakieś wątpliwości, co do zwijania to na yt jest mnóstwo filmików. Po upieczeniu nasze bułeczki wyglądają obłędnie ! Oczywiście przepis możecie potraktować jako bazę. Super będą też wypełnione kremem kakaowym, gęstym dżemem czy co tam dusza zapragnie ! Standardowo zachęcam żeby kombinować, bawić się !
EFEKT KOŃCOWY !
No powiedzcie sami, czyż nie są kuszące ? 😍🥰 Coś mi się wydaje, że niebawem czeka mnie powtórka z rozrywki i znowu zrobię cinnamon rolls ! Nie ma to jak samemu sobie narobić smaka !
Żegnam czule ! 😍