Ziemniaki Hasselback z chrupiącymi skwarkami z tofu

ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback to idealna propozycja na dzień, kiedy totalnie nie mamy ochoty stać przy garach. Jeśli chodzi o nakład naszej pracy w to danie to jest naprawdę znikomy, efekt natomiast jest całkiem niezły. Jestem prawdziwym Pyrkoszem-uwielbiam ziemniaki w praktycznie każdej postaci. Często robię z nich kluseczki, placki, czy też zapiekam. Ziemniak to cudowny twór, bo możliwości jego przyrządzania można mnożyć i mnożyć. Podobno da się też zrobić super ser z ziemniaka ale jeszcze nie próbowałam. Makaron w sosie serowym (ziemniaczanym) wygląda obłędnie, muszę w końcu zrobić, chociaż do lekkich dań to pewnie nie należy 😆.

U mnie ziemniaczki w tej formie wjechały na niedzielny obiad. Plany były zupełnie inne ale oglądałam program Marty Dymek, gdzie robiła Hasselback z rozmarynem. Nie miałam ani rozmarynu ani oleju kokosowego na stanie, więc jedynie się zainspirowałam. Moje ziemniaczki także są minimalistyczne-z cebulką i skwarkami z tofu. Do tego zrobiłam najprostszą i najszybszą sałatkę i obiad bez nakładu pracy gotowy. Na sam koniec polałam jeszcze ziemniaczki sosem tatarskim z go Vege.

Pieczone ziemniaki Hasselback

Musimy pamiętać, żeby wybrać w miarę kształtne ziemniaki. Ja najbardziej kocham jak są one w mundurkach, trzeba więc je bardzo dobrze wymyć. Należy również uważać przy nacinaniu ziemniaków, tak żeby nacięcia były dość głębokie ale żeby nie przeciąć ziemniaka. Świat się nie zawali ale nie będzie takiego efektu :). Marta Dymek w swoim programie pokazywała patent z drewnianą łyżką, na której układała ziemniaki, gdy wystąpiło niebezpieczeństwo, że natnie je za bardzo, nóż zatrzymywał się na łyżce.

Hasselback

potrzebujemy:

  • Ziemniaki (ile tylko chcesz), najlepiej dość równe i symetryczne.
  • Olej – ja użyłam rzepakowego. Podobno super jest użyć kokosowego ale tego bez zapachu.
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • cebula
  • tofu wędzone

Na sałatkę :

  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • ocet balsamiczny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy cienkie paseczki (uwaga, żeby nie przeciąć ziemniaka). Solimy, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. W tym czasie kroimy cebulę w piórka. Po upływie 30 minut w nacięcia wkładamy cebulkę, solimy, pieprzymy, możemy również posypać przyprawą do ziemniaków. Dodajemy oleju i ponownie umieszczamy ziemniaki w piekarniku. Długość pieczenia tak naprawdę zależy od ziemniaków, ich wielkości i grubości nacięć. Będą potrzebowały jeszcze około 15 – 30 minut. Należy kontrolować. Ja na ostatnie 15 minut pieczenia włączyłam termoobieg.

Tofu wędzone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Dość mocno podpiekamy i skwarki gotowe 🙂 Używam skwarek bardzo często do różnych dań i sałatek.

Ja podałam moje ziemniaczki z sałatką i na koniec polałam wegańskim sosem tatarskim. Pyszny obiad, który właściwie sam się robi !

pieczone ziemniaki

Przepis ten potraktuj jako inspirację, możesz nafaszerować swojego ziemniaka czym tylko zapragniesz !

Smacznego !

Gosia ❤

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *