Wegańska strucla makowa to moja kolejna świąteczna propozycja . Wiadomo, że święta bez makowca to nie święta ! Taka strucla makowa na świątecznym stole to już nie tylko przyjemność ale też obowiązek. Jako że ja z tradycjami się nie kłócę to stworzyłam takie oto dzieło. Może z wyglądu nie jest perfekcyjna ale za to w smaku aż chciałoby się rzec „prima sort”
. Możesz uwierzyć na słowo albo… się przekonać ! Polecam to drugie
.

Może z wyglądu nie jest idealną, przepiękną struclą ale w smaku jest petarda ! Ja oczywiście tutaj wrzucam przepis dla zapracowanych, czyli z gotową masą makową. Jeśli chcesz się pobawić to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić wszystko od A – Z. Z tego przepisu wychodzą dwie makowe rolady. Jeśli martwicie się, że to za dużo to bez obaw – znikają błyskawicznie !
Szczerze mówiąc w świętach najbardziej lubię ich przygotowywanie i stanie przy garach . Gorzej ze sprzątaniem no ale co poradzić. Najbardziej kocham zapach domu, kiedy trwają przygotowania. Święta pachną grzybami, ciastem, cynamonem, mandarynkami (rzecz jasna!) dla mnie to cały urok ! Jeśli chodzi o ciasta, to u mnie w domu prawie w każdy weekend było pieczone. No i ten zapach… chyba tym nasiąknęłam
. Zrobiło się nostalgicznie, a to chyba do mnie nie podobne więc trzeba zejść na ziemię !
Zanim przejdę do przepisu to przypominam o boczniakach po grecku z poprzedniego posta ! http://to-fu.pl/boczniaki-po-grecku-propozycja-na-swieta-i-nie-tylko/ !
Teraz już możemy śmiało przejść do najważniejszego !
WEGAŃSKA STRUCLA MAKOWA- PRZEPIS
LISTA SKŁADNIKÓW :
- Gotowa masa makowa
- 50 g drożdży
- połowa szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
- 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli ciasto będzie się bardzo lepić mimo wyrabiania – dodać pszennej)
- 1/4 oleju rzepakowego
- papier do pieczenia
KROK PO KROKU :
- Robimy zaczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy dwie łyżki cukru i pół szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.
- Do drugiej miski dodaję pozostałe składniki poza masą makową i papierem do pieczenia
(mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, połowa szklanki ciepłego mleka – druga połowa jest już w zaczynie, olej.
- Mieszamy składniki z zaczynem i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Porządnie ! Ma być gładkie i elastyczne. Musi dać się uformować z niego kulka 🙂
- Wyrobione ciasto znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce tym razem na około pół godziny.
- Po upływie czasu, ciasto dzielimy na dwie równe części.
- Jedną z nich rozwałkowujemy w prostokąt (nie bardzo cienki), nakładamy masę makową, ale pozostawiając około 3 cm wolne przy brzegach. Zawijamy rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. (Dokładnie tak jak w przypadku cynamonek z wcześniejszego przepisu). Rulon zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na 5 – 10minut. Zawijamy roladę dość ciasno w papier, żeby nie straciła swojego kształtu 🙂
- Adekwatnie postępujemy z drugim plackiem.
- Gotowe strucle wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.
- Kiedy ciasto wystygnie ozdabiamy w dowolny sposób 🙂
Ja zrobiłam lukier (na oko) z cukru pudru oraz soku z cytryny ale niestety muszę przyznać, że nigdy nie wyszedł mi dobry lukier więc nie daję przepisu hahah
STRUCLA JEST JUŻ GOTOWA !
Teraz jeszcze tylko sesja zdjęciowa i można jeść ! Tak naprawdę to jedna nie dotrwała do sesji, bo została zjedzona w jeden wieczór, drugiej za to broniłam jak lwica ! Tak prezentuje się gotowa, smakowita rolada makowa
Standardowo życzę smacznego ! Jeśli zrobiłeś/aś struclę z mojego przepisu to daj znać koniecznie jak smakowała !!!!!
Miłego !