TARTA Z JABŁKAMI TAKA JAKĄ lUBIĘ NAJBARDZIEJ –
po wegańsku, na bogato !
Kocham przepisy, które są ekspresowe i jednocześnie bez większego ryzyka. W tym przypadku trzeba się bardzo postarać żeby coś „skiepścić” 😀 Szarlotka ta jest z przepisu babci i gości w domu od lat. Musiałam ją jednak nieco zmodyfikować, ponieważ po pierwsze, były w niej jajka, po drugie, śmietana, a po trzecie masło ! Po modyfikacji ciasto wchodzi bardziej kruche i delikatne jednak sam środek został bez zmian. Przepis, którym się podzielę jest ekspresowy, ponieważ nie trzeba przesmażać jabłek tylko idziemy na skróty i wykorzystujemy te ze słoika (niestety zapasy mi się skończyły więc użyłam sklepowych ale były bardzo dobre), Ta wegańska tarta z jabłkami skradnie Wasze serca, więc zabieramy się do roboty !
WEGAŃSKA TARTA – PRZYGOTOWUJEMY CIASTO !
2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
PÓŁ SZKLANKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
200 G MARGARYNY ROŚLINNEJ
SZCZYPTA SOLI
(OPCJONALNIE odrobina zimnej wody)
Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, siekamy margarynę następnie zagniatamy ciasto. Jeśli zaistnieje potrzeba to dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciacho zawijamy w woreczek i hyc do lodówki na niecałą godzinkę !
WEGAŃSKA TARTA – PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
JABŁKA PRAŻONE – 1 SŁOIK
KASZA MANNA – 2 ŁYŻKI
CYNAMON – ILE LUBISZ 🙂
CUKIER – OPCJONALNIE
Nie ma nic prostszego – mieszamy wszystko razem ! 😀
NEXT….
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
- Foremkę na tartę smarujemy cieniutko margaryną i posypujemy delikatnie bułką tartą żeby nic nie przywarło
- Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części (pierwsza dwukrotnie większa od drugiej 😀 )
- Większą częścią wyklejamy spód i boki, lekko nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 – 20 min.
- Podpieczony spód wyciągamy i rozkładamy równomiernie nasze jabłka
- Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy paski, które następnie układamy w krateczkę (mi osobiście bardzo się taka forma podoba) 😀
- Wstawiamy całość do piekarnika na jeszcze około 50 – 60 min 🙂
Ps. Można zamrozić tę mniejszą część i zamiast zrobić krateczkę na wierzchu to zetrzeć na tarce na dużych oczkach, również bardzo ładnie się prezentuje 😉 Zresztą można kombinować na wszelkie sposoby, przede wszystkim liczy się kreatywność 😀
WEGAŃSKA TARTA – DEKORUJEMY <3
Wystudzone ciasto już tylko dekorujemy ! Ja i mój najlepszy asystent Szymi jesteśmy zwolennikami prostych rozwiązań więc pocukrowaliśmy, popudrowaliśmy i well done – można zajadać ! Asystentowi podchodził już sam cukier, bo tak naprawdę niewiele do szczęścia potrzeba ! 😀
Jak widać na załączonych obrazkach wegański przepis, a dziecinnie prosty ! Mam wrażenie, że dużo osób łączy wegańskie z trudne albo czasochłonne – nic bardziej mylnego ! Ta wegańska tarta udowadnia, że może być roślinnie, a jednocześnie szybko i prosto!!
CIASTO JEST JUŻ GOTOWE I POLECA SIĘ DO KONSUMPCJI !

Czyż nie wygląda kusząco ? <3 Moim zdaniem bardzo ! Super smakuje z gałką lodów lub w towarzystwie aromatycznej kawy. Przede wszystkim polecam podzielić się z najbliższymi <3 !
SMACZNEGO !
Pingback: Boczniaki Po grecku, propozycja na święta i nie tylko ! - to.fu