Wegański bigos z Wędzonym tofu +piernik Pomidorowy

Wegański bigos dzisiaj na piedestale, bo to kolejna potrawa bez której nie wyobrażam sobie świątecznego stołu ! Już widzę miny oburzonych mięsożerców, którzy śmieszkują pod nosem, że co to za bigos bez mięsa. W takich chwilach żałuję, że na blogu mogę pokazać tylko zdjęcie i nie możecie poczuć tego smaku ! Prawda jest taka, że całe życie wyciągałam mięso z bigosu i odkładałam je na bok. Teraz mogę jeść bigos w całości i bez irytacji, że jest tam coś, co mi nie pasuje. Zamiast mięsa znajdziemy tutaj suszone borowiki (na święta dodam jeszcze suszone podgrzybki), suszoną śliwkę, duszoną cebulkę i wędzone tofu, które dodaje super aromatu. Całość wygląda zupełnie jak bigos i w moim mniemaniu niczego mu nie brakuje ! Jest naprawdę pyszny !

PIERNIK POMIDOROWY Z PRZEPISU JADŁONOMII

Nie bez powodu w tle jest zdjęcie ciasta. Jest to piernik zrobiony z pomidorów w puszce z przepisu Jadłonomii. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakowało ciasto z pomidorów i tutaj naprawdę miłe zaskoczenie ! Na pewno będzie królował na moim świątecznym stole. Jedyne co to nie zdążyłam przełożyć go konfiturą ani zrobić polewy, bo został zjedzony sauté. Tym razem dopilnuję żeby było inaczej. Jeśli miałabym opisać to ciasto, to nie jest zbyt słodkie, nie jest suche i nikt by nie zgadnął z czego jest zrobione. Jeśli chodzi o moje osobiste preferencje to następnym razem dodam trochę więcej przyprawy do piernika lub dodam cynamonu.

Tak wyglądał mój piernik. Daję link do przepisu https://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/ i naprawdę polecam !

WEGAŃSKI BIGOS Z MOJEGO PRZEPISU 

Ten bigos to nic innego jak zmodyfikowany przepis, który gościł w moim domu odkąd pamiętam. Bigos zrobiłam tylko i wyłącznie z kiszonej kapusty, bo kocham jak smak jest intensywny. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam dodać świeżej kapusty, bo nie czułam takiej potrzeby ale może kiedyś się skuszę. Oczywiście jest to danie proste w przygotowaniu i każdy sobie z nim poradzi !

WEGAŃSKI BIGOS – SKŁADNIKI

  • 1, 5 kg kapusty kiszonej
  • Jedna cebula
  • Kostka wędzonego tofu
  • Suszone grzyby (u mnie borowiki ale na święta dodam jeszcze podgrzybki)
  • 10 – 15 suszonych śliwek, w zależności od preferencji
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie – około 3-4 ziarenka
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

WEGAŃSKI BIGOS – KROK PO KROKU

  1. Grzyby moczyłam w ciepłej wodzie przez około pół godziny (zgodnie z zaleceniami producenta). Następnie pokroiłam je na mniejsze kawałki. Suszone śliwki pokroiłam w cienkie paseczki.
  2. Kapustę kiszoną opłukałam pod zimną wodą, następnie pokroiłam na mniejsze części.
  3. W garnku umieściłam kapustę kiszoną, grzyby, suszone śliwki oraz listek laurowy, ziele angielskie. Zalałam zimną wodą tak aby kapusta była dobrze przykryta, następnie posoliłam całość i gotowałam na wolnym ogniu przez około godzinę.
  4. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i udusiłam na bardzo wolnym ogniu. Cebulka ma być mięciutka, bielutka, nieprzypalona !
  5. Tofu pokroiłam w drobną kostkę. Usmażyłam na niewielkiej ilości oleju tak aby było rumiane i chrupiące. Wyszły takie skwarki z tofu.
  6. Kiedy kapusta była miękka, odcedziłam nadmiar wody.
  7. Dodałam uduszoną cebulkę, tofu, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Ja lubię jak bigos jest pikantny więc nie szczędziłam pieprzu.
  8. Całość dobrze wymieszałam i gotowałam jeszcze przez parę minut, mieszając aby mój bigos się nie przypalił.
  9. Gotowe !

Nie podaję dokładnej ilości grzybów, ponieważ wszystko zależy od Waszych osobistych preferencji. Ja na pewno na świąteczny stół podwoję ilość grzybów ! Będzie na bogato 😎.

weganski bigos

Gotowy bigos prezentuje się właśnie tak. Polecam gorąco spróbować, a tymczasem uciekam do obowiązków! 

 

Ukochuję, 

M.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *