Wegański tatar – jak to w ogóle brzmi ?! No dobrze…. może nazwijmy to danie sałatką à la tatar ! Muszę przyznać, że swojego czasu słynęłam z konsumpcji tatara – szczególnie na imprezach. No tatarem faktycznie nie pogardzałam 🤷♀️. Ostatnio naszła mnie ochota na coś podobnego więc postawiłam na sałatkę, która zaspokoiła moją tatarową potrzebę w stu procentach 😊. Tak naprawdę baza składa się z trzech składników, a resztę roboty robią dodatki ! Nie mogę zagwarantować wielbicielom tatara, że smak jest identyczny ale mogę zagwarantować, że nie złapiecie tasiemca, bakterii E. coli, czy nie zatrujecie się salomenellą, to chyba spory plus, hm? 😊
Czyli jednak sałatka à la tatar, chociaż też niewiadomo….
Niewiadomo, czy to określenie by przeszło, a to dlatego, że UE chce zakazać nazywania wegańskich wytworów nazwami wytworów mięsnych! Wegeburger uwłacza cheeseburgerowi, wegeparówka nie może być nazywana parówką i takie tam ! Najpierw sobie pomyślałam, że w sumie komu mogłoby to przeszkadzać ale… Całkiem niedawno wrzuciłam zdjęcie na instagrama znalezionych w końcu roślinnych kabanosów Tarczyński. Na wieść o tym znalezisku śwagier oburzony napisał mi wiadomość, że toż to „skandal i profanacja kabanosa!” 🤣 Wtedy zrozumiałam, że dla niektórych jest to sprawa naprawdę ważna ! Zgadzam się więc z propozycją Unii !!! Znajdziemy sobie nowe, lepsze nazwy, i o ! Swoją drogą te kabanoski są całkiem zacne, z musztardką i chlebem powiedziałabym nawet, że Prima Sort !
PRZEPIS NA WEGAŃSKI TATAR, A PRZEPRASZAM ! SAŁATKĘ à la TATAR !
Ale wcześniej na zachętę wrzucam zdjęcie ! Wygląda zacnie, co ? 😎
Do wykonania tatara potrzebujemy – 1 porcja
Podstawa : 1 pomidor, około 6 suszonych pomidorów, mała cebulka, sól i pieprz
Dodatki : jeden duży lub dwa mniejsze ogórki kiszone (jeśli wolisz daj konserwowe), kilka pieczarek marynowanych, i moje ukochane kapary 😍 do tego u mnie grzanki z żytniego chleba.
Wykonanie :
Z pomidora pozbywamy się miąższu, resztę kroimy w kostkę. Siekamy drobno suszone pomidorki i cebulkę. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz. W kostkę kroimy także marynowane pieczarki i ogórki. Kładziemy obok tataropodobnego tworu. Na koniec dajemy kapary i gotowe ! Oczywiście z dodatkami można kombinować w dowolny sposób !
Będę próbowała jeszcze zrobić inną wersję z wafli ryżowych 😎 Jestem bardzo ciekawa ! Jak wyjdzie to się podzielę !
Zachęcam do zrobienia tej sałatki, bo zrobisz ją w 5 minut, a jest naprawdę smaczna ! ❤❤❤
Do następnego !
🙂🙂🙂