Wegańskie ciasto dyniowe / chlebek dyniowy

Wegańskie ciasto dyniowe, a może chlebek – właściwie ciężko określić, najważniejsze, że jest pysznym umileniem jesieni ! Znowu u mnie króluje dynia i niech tak zostanie jak najdłużej. Obiecywałam ten przepis przy okazji postu z ciastem marchewkowym 👉 http://to-fu.pl/weganskie-ciasto-marchewkowe-na-jesienne-wieczory/ i oto jest ! Smakuje bardzo dobrze sam ale ja też uwielbiam jeść go z dżemem albo masłem orzechowym i dżemem, mniam!

WEGAŃSKIE CIASTO DYNIOWE

Jak widać niektórzy mogą o nim tylko pomarzyć…. Biedny Gruby dałby się pokroić za skosztowanie, a tu nic z tego… Eh.. Pieskie życie nie ma nic wspólnego z sielanką😔. Potwierdza się jednak, że jaki właściciel taki pies. Stąd u niego taka miłość do jedzenia i skłonności do tycia 🤣🤣🤣

No dobrze, o Grubym mogłabym pisać i pisać, a tu wyjątkowo nie on jest w centrum uwagi 😎. Więc w temacie ciasta chciałabym powiedzieć, że przetestowałam dwa sposoby. Można je zrobić z upieczonej wcześniej dyni lub z surowej. Z surowej wychodzi cięższe, idealne jak chcemy dodać tam dużo orzechów czy innych bakalii. A z pieczonej, czyli tak jak robiłam tym razem wychodzi nieco lżejsze ciacho, idealne do posmarowania dźemorem :D. Jeśli chodzi o ilość dodanej dyni do ciasta to proporcje się nie zmieniają. Bez względu na to czy pieczona, czy nie dodajemy jej tyle samo. Reszta w przepisie !

PRZEPIS 😋

Przygotuj:

  1. Niepełna szklanka zblendowanej dyni. -> Jeśli robisz z surowej – umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Nie jest to takie proste ale da się ! Jeśli chcesz zrobić z upieczonej-pokrój dynię na mniejsze części i upiecz w piekarniku (180st, 20-30min). Następnie zblenduj, pomijając skórkę 🙂
  2. 1/3 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki miodu (jeśli używasz) lub syropu z agawy
  4. 1/3 szklanki oleju
  5. 2 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
  6. Czubata łyżeczka cynamonu
  7. łyżeczka przyprawy do piernika
  8. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 0.5 łyżeczki sodki
  10. Opcjonalnie orzechy, rodzynki, żurawina, inne bakalie

Wykonanie :

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  2. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia
  3. Mieszamy ze sobą składniki 1-4 z wyżej wymienionych
  4. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy pozostałe przyprawy.
  5. Łączymy suche składniki z mokrymi (bardzo gęste ciasto)
  6. Opcjonalnie wrzucamy nasze dodatki
  7. Pieczemy około 50 – 55 min / 180 st.

Teraz już tylko wystarczy poczekać aż przestygnie, zaparzyć kawę i delektować się tymi pysznościami ! 😍🥰

Udanych wypieków !

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *