Wegańskie ciasto marchewkowe na jesienne wieczory

Kiedy zaczyna się jesień….

W końcu wrzucam przepis na to pyszne wegańskie ciasto marchewkowe ! Oj spore mam opóźnienie z tym wpisem ale akurat zaczęła się kalendarzowa jesień, więc ten przepis będzie bardziej na czasie. Dużo się ostatnio działo, dużo obowiązków, parę spraw do zamknięcia ale teraz już mogę niczym rasowa Kozica ruszyć z kopyta ! Jesienią u mnie królują dwa ciasta : marchewkowe, o którym dzisiaj mowa i moje ukochane dyniowe, na które także przyjdzie czas. Tak sobie myślę, że może pasowałoby jednak zacząć piec trochę bardziej FIT. Z drugiej strony bez tłuszczyku jesienią i zimą to tak mniej przyjemnie, chyba że zacznę pracować nad kaloryferem w zastępstwie. Mam teraz trochę czasu to rozważę te dwie opcje ! Wracając do ciasta to ten przepis może być przydatny dla osób, które nie dorobiły się miksera. Wystarczy miska i łyżka i jedziemy !

WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE – PRZEPIS

Do wykonania tej pyszności potrzebujemy :

180 g mąki (pszenna lub pszenna pełnoziarnista), cynamon – wedle uznania, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody, jedno średniej wielkości jabłko, około 100 g cukru (biały lub brązowy), 90 ml oleju, około 180 g marchwi (ważyłam przed starciem), garść ulubionych orzechów – może być mieszanka.

Wykonanie:

Marchew ścieramy na tarce (grube oczka), jabłko ścieramy na oczkach drobnych dla odmiany. orzechy siekamy – ja osobiście wolę większe kawałki żeby chrupało. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni żeby się nagrzewał. Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon i całość mieszamy. W drugiej misce mieszamy cukier, starte jabłko, olej. Mieszamy zawartości dwóch misek i dodajemy starte jabłko oraz orzechy. Ciasto przekładamy do brytfanki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 55 – 60 minut. Przestudzone ciasto dekorujemy i jest gotowe !

I tym oto sposobem ciasto jest gotowe do spożycia podczas błogiego lenistwa ! Kolejne ciasto, którego nie zepsujesz – takie przepisy trzeba łapać !

Życzę smacznego i pojawiam się niebawem z przepisem na pyszną sałatkę !

1 thought on “Wegańskie ciasto marchewkowe na jesienne wieczory”

  1. Pingback: Wegańskie ciasto dyniowe / chlebek dyniowy - to.fu

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *