Wegańskie Gnocchi ze szpinakiem, szybko i tanio

Wegańskie gnocchi kocham równie mocno jak wszystkie inne kluseczki z ziemniaków. 🥰 Kiedyś takie kluseczki wychodziły mi bardziej gumowate i nie wiedziałam dlaczego. Teraz już wiem ! To za sprawą dodawanych jajek, bez nich kluseczki są bardziej miękkie, puszyste ale trzeba bardziej uważać przy ich gotowaniu. Gnocchi to w sumie trochę takie polskie kopytka ale do ich przygotowania ziemniaki gotujemy w mudurkach i mają nieco inny kształt (choć nie muszą). Kopytka oczywiście też kocham – najbardziej z cebulką albo cukrem. Jeśli robię takie kluseczki z sosem, czy innymi dodatkami to stawiam na gnocchi. Dzisiaj porponuję ze szpinakiem ale uwielbiam też w sosie pomidorowym z oliwkami, suszonymi pomidorkami, posypane orzeszkami. Są to idealne przepisy, gdy w lodówka świeci pustkami, a niekoniecznie chce nam się iść na zakupy.

Odnośnie zakupów to zmieniłam ich strategię. Przyznam się publicznie (a bardzo mi wstyd), że ostatnio marnowałam sporo jedzenia… Święta, kupowanie na zapas bez wnikania w datę ważności i tak się stało… Marnowanie jedzenia nie jest absolutnie moim celem więc postanowiłam zrobić z tym porządek. Niestety nie potrafię zaplanować sobie jadłospisu na cały tydzień i się go trzymać. Nigdy nie wiem na co będę miała ochotę w danym dniu więc rozwiązanie z jednymi większymi zakupami nie wchodzi u mnie w grę. Teraz stawiam na częste, a małe zakupy ! Jest to na pewno bardziej uciążliwe ale trudno ! Koniec z marnowaniem jedzenia !

Wegańskie Gnocchi ze szpinakiem – przepis na dwie porcje

Bardzo mało składników i większość mamy w domu, więc może uda się uniknąć wizyty w sklepie 😀

Potrzebujemy :

  • pół kilograma ziemniaków
  • około 100 gram mąki pszennej
  • świeży szpinak
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół cebulki
  • sól, pieprz
  • olej
  • orzeszki do posypania

Wykonanie :

  1. Ziemniaki szorujemy dokładnie i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Do miękkości.
  2. Gorące ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków na stolnicę.
  3. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ziemniaków (można zacząć od 80 g i dodawać żeby ciasto było elastyczne. Dużo zależy od ziemniaków więc radzę stopniowo i z wyczuciem 🙂
  4. Dodajemy odrobinę soli, zagniatamy ciasto.
  5. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części i z każdej formujemy cienki wałeczek. Każdy wałeczek dzielimy na małe kopytka (około dwucentymetrowe)
  6. W dużym garnku zagotujemy wodę. Wodę należy lekko osolić.
  7. Nadajemy kształt za pomocą widelca – walcujemy nasze kopytko (OMG jak to brzmi 🤣). W rezultacie mają wyjść kluseczki z delikatnymi żłobieniami.
  8. Do gotującej się wody wrzucamy delikatnie nasze piękne kluseczki. Kiedy zaczną wypływać na wierzch – zmniejszamy ogień.
  9. Kluseczki gotujemy naprawdę chwilę. Około 2- 3 minuty od wypłynięcia.

Jeśli chodzi o przygotowanie szpinaku to zajmie to dosłownie chwilę.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek – dusimy na małym ogniu. Kiedy będą już miękkie, dodajemy około czterech duuużych garści świeżego szpinaku. Podsmażamy chwilę, jak szpinak się skurczy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Możesz dać też inne przyprawy – mi tutaj w zupełności wystarcza sól i pieprz. Posypujemy pokruszonymi orzeszkami (u mnie włoskie, bo tylko takie miałam na stanie). Najlepsze byłyby piniowe, a jeszcze jakby je podprażyć to ło ! No ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ! Włoskie też były spoko ! 😅

No dobrze… ja najbardziej kocham jak kluseczki są podpieczone i chrupiące dlatego też… Szpinak ściągnełam z patelni i dałam do osobnej miseczki. Na patelnię dodałam jeszcze troszkę oleju i na rozgrzany wrzuciłam gnocchi ! Jak już się podpiekły na złoty kolor, przerzuciłam je na talerz, dodałam szpinak i posypałam orzeszkami. GOTOWE !

wegańskie gnocchi

JAKIE TO JEST PROSTE, JAKIE TO JEST PYSZNE, JAKIE TO JEST WSPANIAŁE ! Dodajmy jeszcze, że jest to bardzo tanie danie, co jeszcze bardziej mnie przekonuje. Jeśli przekonuje też Ciebie to zrób koniecznie i daj znać, czy smakowało !

Miłego dnia !

Gośka 🤩

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *