Wegańskie Gofry z owocami sezonowymi na leniwe śniadanie

W weekendach kocham najbardziej leniwe śniadania, czy to w domu, czy na mieście. Wiadomo, że w tygodniu ciężko wstać wcześniej z łóżka, więc śniadanie często nie wygląda tak jakbyśmy chcieli, dlatego ja staram się odrabiać straty w soboty i niedziele. Dzisiaj wrzucam przepis na szybkie i proste wegańskie gofry na mleku roślinnym. Odnośnie roślinnego mleka, najpiękniejsze, co ostatnio przeczytałam to to, że najtrudniejsze w byciu weganem jest wstawianie o 5 rano, żeby wydoić migdały. Jest wyjście z tej sytuacji, wystarczy pójść na łatwiznę, kupić takie w kartonie i już !

Tak prezentuje się moje śniadanko !

ZANIM PRZEJDĘ DO RZECZY…

Najczęściej zadawanym pytaniem, jakie słyszę jest „co Ty właściwie możesz jeść?”. Odpowiedź na nie jest jedna -mogę jeść wszystko, bo na nic nie jestem uczulona. Wyeliminowanie z diety produktów odzwierzęcych to moja decyzja, a nie przymus. Myślenie o roślinnym sposobie odżywiania jako bardzo restrykcyjnym i wykluczającym wszystko, co smaczne jest zdecydowanie mylne. Faktycznie wymaga trochę więcej wysiłku ale bynajmniej ja nie odczuwam z tego powodu dużego dyskomfortu. Jem właściwie to samo, co rodzina, czy znajomi ale w wegańskich wersjach. Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej zamienników takich jak sojonezy, wegańskie wędliny, jogurty, sery, desery, ciastka i ciasteczka. Sama przygotowuje roślinne kotlety, ciasta, batony, sosy i są one po prostu odrobinę inne – to wszystko. Ostatnio jestem pod ogromnym wrażeniem asortymentu Biedronkowego. Tutaj też chciałabym szczególnie polecić jeden produkt, czyli mleko owsiane z Go Vege,. Koleżanka żaliła mi się, że próbuje różnych napojów roślinnych ale z żadnym kawa nie smakuje tak dobrze jak z mlekiem krowim. Wiedziałam, że ten napój będzie strzałem w dziesiątkę i tak też było, kawa została uratowana ! Z nowości pojawiły się między innymi nowe jogurty z Bakoma ale też deserki i galaretki z Go Vege. Jogurty i desery zdążyłam przetestować i są pyszne, galaretki za to cały czas czekają na spróbowanie ! Takie produkty to syrop z agawy na wegańskie serduszko !

WEGAŃSKIE GOFRY – PRZEPIS !

Z tego przepisu wyszło mi 5 gofrów.

SKŁADNIKI :

CIASTO :

SZKLANKA MĄKI (U MNIE PSZENNA PEŁNOZIARNISTA)

KAKAO (PRAWDZIWE) OKOŁO 1 ŁYŻKA

1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ

1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

ODROBINA SOLI

1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY/LIMONKI

1 SZKLANKA MLEKA SOJOWEGO

CUKIER WANILINOWY

DODATKI:

U MNIE KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY, MALINKI, WINOGRONO, MIĘTA

POZA TYM:

ODROBINA OLEJU DO POSMAROWANIA GOFROWNICY

WYKONANIE:

Składniki suche przesiewamy do jednej miski, składniki mokre mieszamy razem i łączymy ze składnikami suchymi. Miksujemy dokładnie. Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto, pieczemy parę minut (nie piszę ile, bo zależy od gofrownicy więc lepiej kontrolować w trakcie)

Wegańskie gofry gotowe ! <3

Super przepis dla osób, które nie są mistrzami kuchni ale np. chcą komuś zaimponować, wtedy na stół wjeżdżają takie piękne goferki i robią wrażenie ! Swoją drogą umierałam dzisiaj ze śmiechu, jak koleżanka postanowiła zrobić tartę z jabłkami z wcześniejszego wypisu i nie doczytała co zrobić z kaszą manną (powinna iść do jabłek) więc stwierdziła, że na pewno trzeba posypać nią formę żeby ciasto nie przywarło. W rezultacie jabłka były cały czas lejące, a ciasto spędziło w piekarniku jakieś trzy godziny hahaha. Miałam okazję spróbować i nie wiem jakim cudem ale mimo wszystko wyszła przepyszna tak więc polecam wszystkim talentom żeby spróbować, bo naprawdę ciężko ją zepsuć. Nawet trzygodzinne pieczenie nie było w stanie jej zaszkodzić ! <3

SMACZNEGO ! 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *