Wegańskie pierogi z farszem z dyni, czyli smaki jesieni

Dzisiejsza propozycja to wegańskie pierogi z farszem z dyni, czyli z naszej królowej jesieni ! Lepienie pierogów to zajęcie idealne na wszelkie troski, dlatego przystąpiłam do działania ! Nie ukrywam, że perspektywa weekendów spędzanych w domu nie napawa mnie optymizmem ale trzeba dostosować się obecnej sytuacji. Z bólem serca ograniczyłam więc szwędaczy tryb życia i na pocieszenie lepie pierogi 🥟. Jeśli chcesz się odstresować to łap przepis. Najlepiej wychodzą kiedy lepi się je w rytmie Bajmu – proszę wziąć pod uwagę !

WEGAŃSKIE PIEROGI Z FARSZEM Z DYNI

Tym razem nie powiem, że jest to przepis ekspresowy, bo pierogi wiadomo – są dość czasochłonne ale warto 😎. Nadzienie składa się tak naprawdę z trzech składników : dynia, ziemniaki, cebula. Jeśli jesteś wielbicielem ruskich pierogów to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu, bo farsz smakuje bardzo podobnie. Muszę się przyznać, że z założenia miały być wykonane ze zwykłej pszennej mąki ale okazała się być towarem deficytowym w moim domu. Są więc z zdrowszej, pełnoziarnistej wersji i też okej (chociaż jednak najbardziej kocham pierogi ze zwykłej mąki) ! Ty zrób jak uważasz, dam przepis i na zwykłe ciasto i na pełnoziarniste 😉. No i podanie ! U mnie oczywiście podsmażone, żeby były chrupiące, bo takie pierogi kocham najbardziej. Na pewno super smakują też z cebulkową okraską 🧅😍.

PRZEPIS 🥰🥟 – około 30 pierogów

NA CIASTO : 300g mąki pszennej (albo tak jak u mnie 100g pszennej + 200g pełnoziarnistej), 3 łyżki oleju, około połowy szklanki wody, sól.

NA FARSZ: dynia piżmowa (400-450g), 4 ziemniaki, duża cebula, sól, pieprz.

WYNONANIE : Dynię obieramy i ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy razem pod przykryciem dopóki dynia nie zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy dynia i cebulka są już uduszone, łączymy z ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem (ja lubię jak są mocno pieprzne), i przeciskamy całość przez praskę jak na kopytka. Farsz jest gotowy i zabieramy się za ciasto ! Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy olej, sól i stopniowo dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Urywamy część i wałkujemy, wycinamy kółeczko, na środek kładziemy łyżeczkę farszy i zlepiamy pieroga. Ciasto, które nie jest aktualnie w użytku czeka sobie przykryte woreczkiem lub ściereczką na swoją kolej 😊. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 4-5 min od wypłynięcia, Standardowo zmniejszamy ogień po wypłynięciu pierogensów. Podajemy z duszoną cebulką lub podpieczone na patelni 😍

Gotowe ! Swoją drogą podziwiam ludzi, którzy potrafią robić pierożki w takich pięknych kształtach 😍. Może też się kiedyś nauczę !

Dla zapominalskich przypominam też o zupie kokosowej z poprzedniego przepisu ! http://to-fu.pl/weganska-zupa-kokosowa-z-tofu-imbirem-papryczka-chili/ 🥥😊

3 thoughts on “Wegańskie pierogi z farszem z dyni, czyli smaki jesieni”

  1. Pingback: napój na odporność. Pij codziennie na zdrowie ! - to.fu

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *